Ticareti kolaylaştıracak anlaşma yürürlükte
Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması yürürlüğe girdi.
27 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak taraf olduğumuz Ticaretin Kolaylaştırılması yürürlüğe girmesi için gereken 168 üye ülkenin 3/2 sinin anlaşmayı imzalama şartını 22 Şubat 2017 de Ruanda, Umman, Çad ve Ürdün ün imzalaması ile tamamlayarak yürürlüğe girmiştir.
Anlaşmanın 23.maddesinde her ülkenin kendi "Ulusal Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesi'ni" kurması öngörülmüş buradan hareketle 2016/27 saılı Başbakanlık genelgesi ile ülkemizde de bir "Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu" tesis edilmiştir. Yürürlüğe giren anlaşmanın amacını 4 ana başlıkta toplarsak
- Gümrük işlemlerinde prosedürlerin basitleştirilmesi
- Lojistik ve liman alt yapısının geliştirilmesi
- Dış ticarette güvenilirliğin arttırılması
- Ticaret uygulamalarında şeffaflığın ve yeknesaklığın sağlanması
olarak sıralanabilir. Ülkemizde Gümrük işlemlerinde prosdürlerin basitleştirilmesine yönelik uygulamalarda Tek Pencere Sistemi öne çıkmaktadır.Tek noktadan başvuru ile diğer kurumlardan alınması gereken izinlerin müracaatının yapıldığı sistem aynı zamanda kurumlar arasında entegrasyonu ve referans numarası aracılığıyla ile kağıtsız işlem yapılabilmesine imkan sağlamaktadır. Ortak Transit Rejimi (NCTS), Kağıtsız işleme yönelik e-beyanname, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) diğer basitleştirici uygulamalar olarak sayılabilir. Modernize Gümrük Kodu olarak adlandırılan AB Gümrük Kodu ise gümrük idarelerindeki modernizasyon çalışmaları kapsamında değerlendilebilir.
Görülüyor ki önümüzdeki dönemde anlaşmanın getirisi olarak üye ülkelerin gümrükleme yönteminde ciddi değişiklikler olacaktır.Yeni yaklaşımlarla Gümrük idarelerindeki işlemler kolaylaşacak, gümrükleme süreleri kısalacak bu durum hem eşya hareketinin hızlanmasına hemde maliyetlere olumlu olarak yansıyacaktır.